MS Teams – Přepínání účtů FF UK a jiné organizace

MS Teams – Přepínání účtů

  • Fakultní účet (stejný jako do intranetu, tj. uzivatelske-jmeno@ff.cuni.cz, např. novakma@ff.cuni.cz ).
  • Účet jiné univerzity nebo organizace

1. možnost – pomocí více profilů v prohlížeči

Co budete potřebovat? Pouze webový prohlížeč, který umožňuje mít přidáno více profilů. A to je například Microsoft Edge nebo Google Chrome.

Instalace
Přejděte na stránku https://www.microsoft.com/cs-cz/edge/ nebo https://www.google.com/chrome/ a zvolte možnost Stáhnout

Přihlášení prvního účtu

Postup přidání účtu je velice snadný. Ve spuštěné aplikaci klikněte do pravého horního rohu na kulatý obrázek s ikonou profilu a vyberte výrazné tlačítko Přihlásit. Můžete použít jak svůj osobní Účet Microsoft, tak i pracovní nebo školní účet Office 365, doporučuji použít ten účet, který budete chtít použít pro Microsoft Teams. Po vyplnění veškerých údajů bude váš první účet přihlášenprofil vytvořen. Poté se vám zobrazí i profilová fotka, kterou máte nastavenou. Později, až budete mít přidáno více účtů, vám pomůže při rozeznání profilů od sebe. Edge nelimituje počet profilů. Můžete je tak mít všechny na jednom místě.

Přidání dalších účtů

Pro přidání druhého a všech dalších účtů opět klikněte do pravého horního rohu na váš profil, ale tentokrát zvolte možnost Přidat profil. Otevře se vám nové okno prohlížeče a zobrazí se možnost přihlášení. Tu využijte. Přihlašování již probíhá stejně jako u prvního profilu, stačí vyplnit e-mailovou adresu, heslo, případně ještě potvrdit dvoufázovou autentizaci, a to je všechno. Pokud vás odrazuje informace o tom, že vaše data budou synchronizována, nebojte. Tento krok můžete zrušit. Přijdete ovšem o výhodu, že se vám budou nastavení, oblíbené položky, hesla a další data z tohoto profilu synchronizovat napříč zařízeními.

Na obrázku je snímek obrazovky s postupem, jak přidat další účet do prohlížeče Microsoft Edge.
Přidání dalších účtů | zdroj: Microsoft Edge

Práce s více účty

Tak jo, účty máme přidány a je na čase se s nimi naučit efektivně pracovat. Ukážeme si tři nejzajímavější způsoby, jak na to.

  • Přepínaní účtů v jednom okně – Při této metodě nemůžete mít nikdy otevřených více profilů najednou. Až budete chtít profil přepnout, klikněte opět vpravo nahoře na svůj portrét a v nám známé nabídce jednoduše zvolte účet, na který se právě chcete přepnout. Ve stejné nabídce navíc můžete zvolit i neutrální účet hosta díky položce Procházet jako host.
  • Připnutí účtů na hlavní panel – Druhou možností je mít všechny profily prohlížeče přehledně připnuté na hlavním panelu operačního systému. Tohoto režimu docílíte tak, že otevřete prohlížeč v daném profilu, poté kliknete pravým tlačítkem na modrozelenou kulatou ikonu prohlížeče dole na hlavním panelu systému Windows 10 a vyberete možnost Připnout na hlavní panel. Sám toto nastavení upřednostňuji spíše, je přehlednější a sledovat takto více informací je daleko jednodušší.
  • Progresivní webové aplikace – Třetí možnost využívá novinku prohlížeče Edge, která umožňuje nainstalovat web jako plnohodnotnou desktopovou aplikaci. A my toho využijeme v rámci webové aplikace Microsoft Teams. Otevřete ji a pak přejděte do Nastavení prohlížeče, které se nachází pod ikonou tří teček v pravém horním rohu. V nabídce zvolte AplikaceNainstalovat tento web jako aplikaci. Lze si ji libovolně pojmenovat a po její instalaci už bude dokonce automaticky připnuta dole na hlavním panelu systému. Takto si můžete připnout progresivní webovou aplikaci každého svého účtu.
Na obrázku je snímek obrazovky s hlavním panelem, na kterém je nabídka pro připnutí profilu prohlížeče Microsoft Edge.
Připnutí profilu prohlížeče | zdroj: Windows 10

2. možnost – pomocí více účtů v mobilní aplikaci

Mobilní aplikace Microsoft Teams, dostupná zdarma z Google Play pro Android i z App Store pro iOS, umožňuje mít přidáno více přihlášených účtů. Přitom notifikace vám chodí z každého a přepínání mezi nimi je velice jednoduché, jak můžete vidět níže.

Na obrázku je postup, jak v mobilní aplikaci Microsoft Teams přepínat mezi více účty.

Přepínání účtů v mobilní aplikaci | zdroj: Microsoft Teams

3. možnost – pomocí více profilů v Google Chrome

Chcete-li přepínat mezi účty Google Chrome přihlaste se k prvnímu účtu. Klikněte na ikonu panáčka (v pravém horním rohu vedle ikony pro minimalizaci okna prohlížeče). Následně klikněte na Přihlásit se do prohlížeče Chrome.

 

Přihlášení k účtu

Napište přihlašovací údaje prvního účtu (například osobního účtu) a potvrďte ikonou Přihlásit se.

 
 

Přihlašovací údaje

Nyní jste přihlášeni do Chromu a můžete přepnout účet na jiného uživatele. To provedete pomocí ikony Přepnout uživatele.

Screen 9.png

 

Znovu vypíšete přihlašovací údaje, tentokrát druhého účtu (například školní účtu na gapps.zcu.cz). Potvrdíte ikonou Přihlásit se.

Screen 10.png
 

Následně musíte vyjádřit souhlas s propojením údajů z prohlížeče Chrome.

Screen 11.jpg
 

Nyní máte dva účty. Znovu kliknete na ikonu panáčka a následně na ikonu Přepnout uživatele. Nyní můžete přepínat mezi účty pomocí kliknutí na vybraný účet. Na každém profilu e možné se nezávisle přihlásit na https://login.microsoftonline.com/

Screen 12.png
 

(Zdroj: https://studuj.digital, https://support.google.com, web)